Professionell sanering av mjölbaggar

Mjölbaggar, även kallade Svartbaggar, lever inomhus och angriper mjöl och andra livsmedel, som vi förvarar i skafferier, där de lägger sina larver. Mjölbaggen kommer oftast in med inköpta matvaror. Mjölbaggarna brukar leva hela sitt liv inomhus i uppvärmda lokaler. Mjölbaggen utsöndrar ett starkt illaluktande sekret som tenderar att sitta kvar i angripna livsmedel. De sprider sig genom att vandra längre sträckor. När den hittar ideala platser som exempelvis torra livsmedel, mjöl, spaghetti, osv, lägger den sina ägg.

Hur kan jag slippa mjölbaggar?

Det finns ett antal sätt att arbeta förebyggande och bli av med baggarna. Men ibland kan saneringen ändå behövas.

  • Töm och rengör hyllor och lådor noggrannt.
  • Använd dammsugare och byt ut använd dammsugarpåse, så att risken för baggarnas återkomst minimeras. Försegla helst påsen och frys den.
  • Undersök livsmedel som du misstänker att baggarna har uppehållit sig vid. De som slängs bör du försegla och frysa i mer än en veckas tid, eller värma till mer än 55°C i minst en timmes tid.